tisdag 10 augusti 2010

Inlagda rödbetor

Lovisa ÄLSKAR rödbetor och kan äta massor. Vilket resulterade i att hon åt ganska många igår när hon var en timme hos farfar när jag och Johan gick vår promenad runt Lundby. När jag nämnde det för svärmor i morse när jag gick runt Lundby med henne och hunden så sa hon att jag gärna fick ta rödbetor från deras land och koka med Lovisa. Förra året var Lovisa i rödbets branschen och hjälpte farmor skära kokta rödbetor med äggskäraren vilket hon gjorde med bravur (bara 3år) liten bondunge av henne tror jag minsann :-) så de hade grymt många burkar kvar och hon tänkte bara göra i ordning färska rödbeter i år och inte konservera några. Så nu har jag gjort min första inläggning själv och är rätt nöjd. Har redan provsmakat och grymt gott var det.

 

Ingredienser till Inlagda rödbetor:
2 kg rödbetor
1 liter kokspad
2 1/2 dl ättiksprit (12%)
3 dl strösocker
10 kryddnejlikor
1/2 msk vitpeppar
3 cm pepparrot
3 stora glasburkar (tvätta i atamon eller ha i 2 tsk i lagen efter uppkok)

Så här lagar du Inlagda rödbetor:
Skär av blast och skölj betorna.
Koka små rödbetor i cirka 20 minuter. Större kokas längre upp mot 50 minuter. Testa med provsticka. Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter.
Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna.
Blanda och koka upp ättika, vatten, socker och vitpeppar.
Små rödbetor kokar du gärna upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen. Större rödbetor skivar du grovt och lägger i glasburkarna (eller plastburkar) eller tunna med äggskärare.
  1. Skala och skiva pepparroten. Skölj och borsta rödbetorna väl. Skalet och rotspetsen ska vara kvar. Koka dem nätt och jämnt mjuka, 20-40 minuter. Känn med en provsticka om de är klara.
  2. Häll av och ta vara på kokvattnet. Spola rödbetorna under kallt vatten och skala dem med händerna. Skiva stora rödbetor, låt de små vara hela.
  3. Koka upp kokspad, ättiksprit, strösocker, kryddnejlikor och vitpepparkorn till lagen. Låt rödbetorna få ett uppkok i lagen. Ta upp rödbetorna. Skiva med äggskärare eller behåll dem som de är och varva dem med pepparrot i en burk. Koka ihop lagen i 3-4 minuter. Lämna ca 2 cm upp till kanten så att lagen täcker. Täck rödbetorna med den heta lagen och sätt på lock. 
  4. Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren. Vänta gärna något dygn innan du äter de inlagda rödbetorna. Hemgjorda inlagda rödbetor håller i upp till ett år om de förvaras mörkt och svalt.

1 kommentarer:

♥ Siv ♥ sa...

Hörtes og så veldig godt ut!! Du er flink! Klem