söndag 8 augusti 2010

Hur står det till med din självkänsla?

När stannade du senast upp och kände efter hur du mår?
Jag gör det alldeles för sällan och kör på som tåget. Dumt kan jag känna så här i efterhand vad mycket lättare saker varit om man redan hade denna lärdom, fast det är så vi lever, gör våra misstag och tar lärdom. Misslyckanden är inget dåligt eller negativt utan vårt sätt att lära oss och inget annat.

Vet du vad det är för skillnad mellan självförtroende och självkänsla?
Självförtroende är din tro att du klarar av att utföra en uppgift och självkänsla är hur du ser på dig själv och ditt värde. När vi klargjort det så går vi vidare och testar din självkänsla

Allt för låg självkänsla följs ofta av högmod. Om du inte tycker om dig själv och känner att du duger som du är letar du fel och brister på andra människor, inte för att vi är onda utan för att överleva. Till slut leder det till självförakt. En del blir tysta och inneslutna och ställer sig bredvid och iakttar och andra måste hävda sig, stå i centrum få uppmärsamhet och bekräftelse. Människor med låg självkänsla blir ofta självcentrerade och självupptagna. Det du fasar över är att själv bli kritiserad, illa omtyckt eller övergiven.

Några varningslampor om att du bör boosta ditt ego och se ditt egenvärde!
Du ser ner och pratar skit om andra
Du gör saker (presterar) för att bevisa för andra att du kan, istället för att göra det du vill
Du går runt och känner dig som en bluff och tror att du snart kommer att bli avslöjad
Du jämför dig ständigt med andra och du är bra bara om ingen annan är bättre
Du tycker att du är ful och tror du vore lyckligare om du vore snyggare

Är du som jag intresserad av personlig utveckling så kan jag rekommendera Mia Törnbloms böcker Självkänsla Nu! och Mera självkänsla (I kärlek och relationer, i föräldraskap, i arbetslivet)

Ta ansvar för ditt liv och lev det med utgångspunkt för vad som gör dig lycklig. När du byggt upp din självkänsla kan du fortsätta med att bygga upp ditt/dina barns Boosta ditt barns självkänsla

1 kommentarer:

Madelen sa...

Det är lungt, du är inbokad den 18:e :)