tisdag 20 juli 2010

Röd vinbärsgelé

2 liter röda vinbär
3 dl vatten
9dl socker per liter avrunnen saft

Konservering = Skölj burkarna i Anatom och ställ in i kall ugn på 100 grader medans gelén kokar.

Koka bären och låt saften självrinna ca 30 minuter genom silduk. Mät saften och koka i 3-5 minuter. Tillsätt sockret, lite i taget. Låt geléet koka försiktigt 10-15 minuter. Gör geléprov = (Häll lite gelé på en kall tallrik, dra ett streck igenom, om strecket stannar med geléaktiga kanter är det färdigt). Har man inte fått gelé efter 20 min kokning så är det ingen idé att fortsätta.
Ta av grytan från värmen och låt den stå några minuter. Ta bort skummet och häll upp i burkarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och du skrev att du inte är en bullmamma, vad kallar du det här då att göra egen gele. Det kallar jag bullmamma, man behöver inte stå och baka bullar för att vara det vet du :)

Hoppas att ni haft en bra dag.

Kram från svägerskan M

Anonym sa...

Min svärmor var en "bullmamma",hon fixa liksom samma saker vecka ut och vecka in. Vinbärsgele gör man oftast bara ett par dagar om året,liksom saft o sylt. Önskar ofta att jag varit lik min svärmor. Kram Inger