1,25 l kokhett vatten
1 medelstor lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
50 g smör
300 g risottoris
150 g ärtor
50 g riven parmesan
10-12 färska myntablad, hackade
Salt och peppar
1) Häll upp det kokheta vattnet i litermåttet och smula i buljongtärningarna. Rör så att tärningarna löses och ställ åt sidan.
2) skala löken och vitlöken och finhacka
3) hetta upp olivoljan och hälften av smöret i en stor kastrull på medelvärme tills smöret har smällt samman med olivoljan .
4) tillsätt löken och vitlöken och stek tills de har blivit mjuka ca 2min. Tillsätt riset och tillaga i ytterliggare 1-2 minuter under omrörning så att allt ris är täckt av matfett.
5) Tillsätt en skopa av buljongen du gjorde tidigare och rör ordentligt. Tillsätt en skopa buljong till när riset har sugit upp all vätska. Fortsätt på samma vis tills det mesta av buljongen 'r i kastrullen tillsammans med riset.
6) Forsätt koka i 10-12 minuter och tillsätt en skopa buljong så fort buljongen har sugits upp av riset. Håll koll på riset - det ska ha en fluffig, krämig konsistens och lite tuggmotstånd i sig. Gör mer buljong om det behövs och tillsätt.
7) Tillsätt ärtor, riven ost, myntablad, det resternade smöret och en skopa buljong och låt stå i 2 minuter innan du rör om.
8) Krydda med en nypa salt och peppar och servera varmt.
fortsättning följer...
0 kommentarer:
Skicka en kommentar