tisdag 14 september 2010

Pepparotssås från pepparrotsstaden


Gillar verkligen svensk husmanskost och däribland finns pepparotssåsen. Hade pappa och Agneta över som skulle passa trollen när vi var på föräldramöte igår och vad passade inte bättre än att bjuda på kokt potatis, stekt falukorv med pepparotssås

Ingredienser
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 liter mjölk
salt och malen vitpeppar
2 tsk riven pepparrot

Gör så här
1. Koka upp mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull. Blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning. Späd med den kokta mjölken och vispa hela tiden.
2. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter.
3. Krydda såsen med pepparrot, salt och peppar.

Pepparrotsstaden [wikipedia]

Enköping kallades under många år pepparrotsstaden, av den anledningen att Enköping var en av de städer där mest pepparrot odlades. Från början var inte pepparroten känd utan man kunde istället läsa i gamla dokument om alla grönsaker som odlades i Enköping, till exempel kål, lök, morötter, palsternacka, persiljerötter, rödbetor och även pepparrot. År 1865 kom skörden av pepparrot igång. Det sägs att det ska ha gått upp till närmare 30 000 kg. Pepparrotsodlingen upptog nästan 2/3 av grönsaksodlingen....



0 kommentarer: