lördag 13 februari 2010

Semlan


Det sägs att semlan kom till som en vetebulle innan fastan som i Katolska Sverige för 500 år sedan var riktig sträng. Ordet Semla kommer från latinets smilia och betyder vetemjöl. Att fylla den med mandelmassa och grädde kom till mycket senare och tur är väl det för vad god den är.

Grundrecept för semlor
100 g smör
3 dl mjölk
50 g röd jäst
1 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
1 krm hjortronsalt
9 ½ dl vetemjöl
Till Pensling
1 ägg
Till fyllning och garnering
250 g mandelmassa
2 dl vispad grädde
florsocker

Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll mjölken i smörkastrullen och värm blandningen till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av mjölkblandningen. När jästen är löst tillsätts all mjölkblandning, salt, socker, kardemumma och ägg.

Blanda mjöl och hjortronsalt och arbeta samman mjölblandningen med degvätskan. Arbeta degen blank och smidig vilket normalt tar 3-4 minuter. Låt degen jäsa 30 minuter.

Arbeta upp degen på bakbord efter jäsningen. Dela degen efter halveringsprincipen, det vill säga fyra, åtta, sexton. Forma degbitarna till runda bullar genom att rulla degen på bakbordet. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs dem en andra gång, ca 30 minuter, under bakduk.

Grädda semlorna i 225 graders ugn ca åtta minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.

Snitta lock med en vass kniv. Gröpa ur bullarna för att bereda plats åt mandelmassan. Om man vill kan mandelmassan blandas med lite grädde för att den ska bli extra mjuk. Spritsa eller klicka grädde över mandelfyllningen och sätt tillbaka toppen på bullen. Avsluta med att sikta florsocker över semlorna.

Hemgjord mandelmassa
100 g sötmandel
200 g florsocker
1 äggvita

Skålla mandeln, det vill säga lägg den i kokande vatten en knapp minut, sila bort vattnet och häll ut mandlarna på en ren, kraftig handuk. Gnid mandlarna i handduken så att skalen lossnar. Lägg den skalade mandeln i matberedaren med kniven monterad.

Grovhacka mandeln ca 10 sek. Tillsätt florsocker och kör 10-15 sek till.
Avsluta med äggvita och kör sedan tills ingridienserna går ihop till en slät massa. Mandelmassan förvaras i en plastpåse eller en burk med tätslutande lock.

Sedan är det bara att äta och njuta.
Lycka till!

0 kommentarer: